Heilige Geeststraat

Heilige Geeststraat 3
5664 AV Geldrop
tel: 040-280 26 31

Locatiemanager: Chantal Doorenbosch
E-mail: c.doorenbosch@degrabbelton.nl
Aanwezig op: dinsdag, donderdag en vrijdag

HEILIGE GEESTSTRAAT

Bent u op zoek naar een ruime locatie waar een rijk en gevarieerd spelaanbod gecreëerd wordt voor kinderen van nul tot dertien jaar en vindt u het belangrijk dat uw kind na schooltijd in een andere omgeving dan de school wordt opgevangen? Dan bent u hier aan het goede adres!


Dagopvang Geldrop en buitenschoolse opvang

In de Heilige Geeststraat vindt u de dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en buitenschoolse opvang (BSO) en voorschoolse opvang (VSO) voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Kinderopvang De Grabbelton is gevestigd in een voormalig schoolgebouw en is geheel gerenoveerd. In onze inrichting is de specifieke huisstijl van de Grabbelton verwerkt. Er zijn drie verticale groepen (voor kinderen van nul tot vier jaar) en drie BSO groepen (voor kinderen van 4 tot 7 jaar). Kinderen kunnen gebruikmaken van alle ruimtes zodat het aanbod bij de leeftijd en de ontwikkeling van kinderen aansluit.

Heilige Geestraat, dagopvang Geldrop

Er zijn op deze locatie drie verticale groepen (voor kinderen van 0 tot 4 jaar) gevestigd. De ruimtes zijn groot, licht en de inrichting en het aanbod zijn afgestemd op de leeftijden 0 tot 4 jaar.
Kinderen krijgen bij de Grabbelton de ruimte om hun omgeving te ontdekken. De ruimtes zijn uitnodigend ingericht waarbij veiligheid, uitdaging en de aansluiting op de ontwikkeling en de interesses van het kind de voornaamste criteria zijn.

Spelontwikkeling 

Het aanbod bestaat uit ruimte voor vrij spel, gerichte activiteiten en bewegen.
Gedurende de dag worden zoveel mogelijk beweegactiviteiten geïntegreerd in het dagelijkse handelen bijvoorbeeld tijdens het aan- en uitkleden, tafeldekken en afruimen, kennismaken met allerlei materialen, bouwen, knippen, plakken en verven. Daarnaast is er op de groepen klim- en klautermateriaal aanwezig dat is afgestemd op de leeftijd van de kinderen. De pedagogisch medewerkers gaan zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten waar kinderen kunnen rennen, fietsen, ontdekken en ervaren.

De inrichting van de groepsruimte

Onze pedagogisch medewerkers creëren voor alle kinderen een rijke, uitdagende en veelzijdige speel-leeromgeving waarin kinderen in hun eigen tempo, passend bij hun ontwikkeling en interesses, op ontdekkingstocht kunnen gaan. Hierdoor wordt de betrokkenheid van kinderen vergroot en komen ze tot ‘rijk’ spel.
De hoeken zijn bij ons duidelijke gescheiden speelplekken, waarbij baby’s en de pedagogisch medewerkers elkaar altijd kunnen zien. In de hoeken liggen een beperkt aantal voorwerpen afgestemd op de leeftijd van elk kind. Voor de peuters zijn er hoeken waar zij zelfstandig, ongestoord en geconcentreerd kunnen spelen. Deze hoek is afgeschermd door een hekje. Er staan open kasten zodat kinderen zelfstandig het materiaal kunnen pakken en er wordt gebruik gemaakt van laag meubilair waardoor de zelfstandigheid van kinderen wordt bevorderd.
In de groepsruimtes is voor de kinderen ook gelegenheid om te komen tot een rollenspel waarbij ze de wereld kunnen nabootsen en zelf vorm kunnen geven (bijvoorbeeld een keukentje).
Op de groepen is een rustbedje aanwezig waar kinderen rustig kunnen spelen (een boekje lezen of met een knuffel/pop spelen). Op de hal is een voorleeshoek gemaakt waar pedagogisch medewerkers met de kinderen een boekje kunnen lezen. Er hangen lijstjes waar tekeningen van kinderen in opgehangen kunnen worden. Daarnaast zijn er themakastjes op de groepen waar aan de hand van het thema materialen in worden gedaan.
De kinderen van zowel de dagopvang kunnen, in het BSO gedeelte, gebruikmaken van een kookeiland en een groot podium met tribune.

Buitenspelen 

De Grabbelton hecht veel waarde aan het belang van buitenspelen. Daarom kan er te allen tijde gebruik worden gemaakt van een grote eigen buitenruimte (met een zandbak, speelmeubels en een buitenbox), die grenst aan de groepen. Naast het feit dat buitenspelen goed is voor de gezondheid, biedt het kinderen een ander soort uitdagingen en andere ontwikkelingskansen dan die ze binnen aangeboden krijgen. Buiten spelen is dus meer dan alleen een frisse neus halen.
Kinderen exploreren buiten op een andere manier dan binnen. Allereerst is er buiten meer ruimte, waardoor het uitnodigt tot grotere, grovere en snellere bewegingen (bijvoorbeeld rennen, fietsen en hinkelen). Buitenspelen biedt kinderen daardoor nieuwe motorische uitdagingen.

Heilige Geestraat, BSO Geldrop

Er zijn drie BSO groepen (voor kinderen van 4 tot 13 jaar). De kinderen zijn verdeeld in twee leeftijdsgroepen. De groepsruimtes zijn licht en ruim, beschikken over diverse activiteitenplekken en zij kunnen gebruikmaken van een grote buitenruimte. 

Spelontwikkeling

Kinderen kunnen en mogen vaak kiezen met wat ze spelen, met wie ze spelen, waar in de ruimte ze willen spelen, wanneer ze met iets spelen en hoe lang ze met iets spelen. De materialen en attributen die wij bij kinderen aanbieden, helpen het kind bij zijn (spel- en leer)ontwikkeling. Er wordt door een pedagogisch medewerker niet onnodig ingegrepen in het spel of de activiteit van een kind en het kind wordt niet onnodig geholpen, gestimuleerd of gestoord. De pedagogisch medewerker is in de buurt en beperkt zich tijdens het spel zoveel mogelijk tot oogcontact of bevestigende woorden.
Naast het vrije spel zijn er ook georganiseerde activiteiten. Daarin hebben de pedagogisch medewerkers een actieve en sturende rol. Ook kinderen kunnen hierin een actieve rol hebben; zo kunnen zij ook onderwerpen voor activiteiten bedenken en die (gedeeltelijk) zelf leiden. Het activiteitenaanbod wordt zo afgestemd dat ieder kind, vanuit zijn eigen onderzoekende houding, zijn interesses kan volgen. Door open, uitdagende activiteiten aan te bieden worden alle kinderen betrokken bij de activiteiten.

Inrichting

Onze pedagogisch medewerkers creëren voor alle kinderen een rijke, uitdagende en veelzijdige speel-leeromgeving waarin kinderen in hun eigen tempo, passend bij hun ontwikkeling en interesses, op ontdekkingstocht kunnen gaan.
De inrichting en de spelmateriaal worden steeds aangepast op het thema waardoor er voldoende uitdaging en variatie blijft.

De vier groepsruimtes en de centrale ruimtes zijn groot en ruim opgezet, hebben veel daglicht en zijn rijk aan uitdagend spelmateriaal. Zo kunnen kinderen bij het kookeiland onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers bakken en koken, is er voor de oudsten een werkplek met laptops, kunnen kinderen gebruikmaken van een podium en is het mogelijk om in de creatieve ruimte hun artistieke talenten te ontplooien. 

Er zijn verschillende activiteitenplekken gecreëerd zoals een kookeiland, een voorleeshoek, een 'werkplek' met laptops voor de oudsten, een podium en een atelier. De slogan 'waar ieders wereld groeit' loopt als een rode draad door de inrichting en sluit aan bij de pedagogische visie van De Grabbelton. 

Buitenspelen

De Grabbelton hecht veel waarde aan het belang van buitenspelen. Naast het feit dat buitenspelen goed is voor de gezondheid, biedt het kinderen een ander soort uitdagingen en andere ontwikkelingskansen dan die ze binnen aangeboden krijgen. Op het schoolplein zijn verschillende plekken voor activiteiten en voor kinderen van diverse leeftijden. Er zijn zon- en schaduwplekken, plekjes waar kinderen uit het zicht kunnen spelen en voldoende losse materialen voor fantasiespel.
Het buiten spelen zorgt voor andere ervaringen doordat er meer ruimte is en de omgeving kinderen uitlokt om te bewegen.
De buitenruimtes liggen rondom het gebouw en zijn ingericht met uitdagende speeltoestellen waaronder een pannakooi, een zandbak een vogelnestschommel en een klimrek. De Buitenruimte is geheel omheind en beveiligd middels een code. De oudste kinderen van de BSO kunnen gebruikmaken van een aparte buitenruimte waar het aanbod (met een trampoline, een chillhouse en tafeltennistafel) is afgestemd op deze specifieke leeftijdsgroep. Zo houdt ieder kind zijn/haar uitdaging!

Deze locatie voor dagopvang en buitenschoolse opvang ligt achter het Sint Anna ziekenhuis en is gelegen in het centrum van Geldrop en is op loopafstand van het station en vlakbij de basisscholen Dommeldal, Beneden Beekloop, Vijfblad. 't Klokhuis en Jozefschool en de SBO school Burgemeester van der Puttschool. De locatie ligt in de buurt van het centrum in de nabijheid van de wijken Statie Haegh, Overburght en Skandia en ligt achter het Sint Annaziekenhuis.