Activiteiten en tips

Wil je weten welke activiteiten er gepland of gedaan zijn of ben je op zoek naar praktische pedagogische tips?  
Hieronder zetten we een aantal handige en leuke activiteiten en tips op een rijtje, speciaal voor jou en je kind.

Van luier naar wc

Zindelijk worden? Hoe dan? Voor kinderen een hele uitdaging, maar voor ons als ouders en professionals ook! In de volgende folder van de GGD staat alles over het zindelijk worden van je kind.

Acht manieren om risicovol te spelen

Risicovol spelen kan op verschillende manieren. Hierdoor leert jouw kind nieuwe vaardigheden hoe het om kan gaan met risico's.  
Wil je meer weten? Lees dan meer hierover op deze website. 

Per onderdeel wordt uitgelegd:

  • Wat wordt verstaan onder deze vorm?
  • Wat betekent dit in de praktijk? Leuke voorbeelden en tips om aan de slag te gaan met risicovol spelen met kinderen in elke leeftijd.
  • Hoe begeleidt je kinderen hierin het beste? Risicovol spelen betekent namelijk niet dat je een kind helemaal 'vrij' laat. Kijk altijd goed naar een kind en bepaal zo wat een kind wel of niet kan.
  • Welke vaardigheden kan een kind leren door deze vorm van risicovol spelen? 

Oudercursussen baby-en kindgebaren

In Geldrop en omgeving geeft Marjolein Dekker oudercursussen in baby- en kindgebaren. Baby's en peuters willen namelijk meer zeggen dan ze in woorden uit kunnen drukken. De motoriek van hun handjes is al eerder ontwikkeld dan de mondmotoriek. Daarnaast stimuleert het de taalontwikkeling en het contact tussen ouder en kind. Het is ook van meerwaarde bij meertalige opvoeding. Kijk op www.meerzeggenmetgebaren.nl of op instagram.com/meerzeggenmetgebaren/

Veilig opgroeien

Jonge kinderen zijn sneller en slimmer dan we denken. Ze verassen ons met mijlpalen die we nog even niet hebben zien aankomen. Het volgende schema laat 7 mijlpalen zien met daarop de signalen en passend advies om onze kinderen te beschermen. 

> Download hier het schema

Beweegadviezen voor kinderen van 0-4 jaar

Hoeveel moet een kind van 0 tot 4 jaar dagelijks bewegen om gezond op te groeien? Ook voor deze groep jonge kinderen zijn nu beweegadviezen opgesteld, inclusief maximale beeldschermtijden.

Binnen de dagopvang zijn wij bewust bezig met bewegen. In onze aantrekkelijke buitenruimtes hebben de kinderen voldoende mogelijkheden om te bewegen: lekker rennen, fietsen of klimmen en glijden. Daarnaast bieden onze Piklermaterialen in de groepsruimtes genoeg uitdaging en mogelijkheden voor kinderen om te kunnen bewegen. 

OK-GEZOND app

De Grabbelton vindt een gezonde leefstijl voor de kinderen ook tijdens de opvang belangrijk. Dit zie je terug in ons voedingsbeleid en het wekelijkse aanbod van peutergym en de mogelijkheden tot, zowel binnen als buiten, beweegactiviteiten. Deze app geeft praktische tips voor een gezonde leefstijl bij peuters, denk onder andere aan tips over gezond eten en over beweegactiviteiten.

Het spelboek: zelf spelen & ontdekken 0-2 jaar

Het spelboek: 'Zelf spelen & ontdekken van 0-2 jaar is bedoeld voor verzorgers en ouders die werken of zelf kinderen hebben tussen de 0-2 jaar. Hoe begeleid je het spel, zodat het vanuit vrijheid kan ontstaan? Welk speelgoed, welke houding en vaardigheden van jou als verzorger of ouder is daar ondersteunend in?

Het boek is een rijke inspiratiebron voor ouders en professionals die met jonge kinderen werken. Wist je dat een boerenzakdoek heel geschikt is als eerste speeltje voor een baby die zijn/haar handen ontdekt? Heb je voor tijgeraars al een klimplateau en voor de kinderen die omhoog komen tot zitten en staan een klimdriehoek? In het spelboek worden suggesties gegeven voor open spelmaterialen. De teksten met interessante achtergrondinformatie maken het boek compleet.

Het boek is een soort receptenboek. Elke fase vraagt namelijk om weer andere uitdagingen.

De ideeën van het boek zijn geïnspireerd op de visie van Emmi Pikler die van 1946-1978 in Boedapest de leiding over een weeshuis voor baby's en peuters had. 

Klik hier om het boek te bestellen 


Lees minder

Hoe geef je een compliment aan je kind?

Hoe kun je je kind een goed compliment geven? We moeten veel complimenten geven aan onze kinderen. Tenminste, dat wordt vaak gezegd. Maar is dat wel zo? Tegenwoordig zijn we wel erg gefocust op alles wat kinderen goed doen. Ze worden de hemel in geprezen. Kunnen we onze kinderen ook teveel complimenten geven? Worden ze er niet egocentrisch of arrogant van? 

Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp

Zit jouw kind ook vaak op Youtube, Spotify of spelletjes te spelen?

Eén op de zeven kinderen tussen 9 en 11 jaar heeft gehoorschade. Te lang en te hard naar muziek luisteren is schadelijk. Wees er op tijd bij en houd het gehoor van jouw kind(eren) gezond. De volumebegrenzer op de telefoon en tablet zorgt ervoor dat hun oren niet overbelast raken. Zet ‘m aan! Bekijk dit filmpje hoe je de volumebegrenzer aanzet of kijk op veiligheid.nl/volumebegrenzer. Op de website van VeiligheidNL is eventueel meer informatie over gehoorschade en gehoorbescherming te vinden.

Tips om je kind goed te laten drinken

Je kind genoeg laten drinken is soms best moeilijk - jezelf genoeg laten drinken trouwens ook. Daarom geven we je graag vijf tips om je kind goed te laten drinken!

  • Maak het drinken leuk!
    Een mooie beker, een tap waarmee zelf getapt kan worden of een leuk rietje maakt elk drankje een stuk interessanter.
  • Bouw in je dagritme een vast drinkmoment.
    Door je kind vaste momenten te voorzien van een glas drinken, is het makkelijker om hier aan te blijven denken. Denk bijvoorbeeld aan eetmomenten, tussendoortje, na een slaapje, als je terugkomt van de boodschappen.
Lees minder

Inloopochtenden OuderWijzer

Heb je vragen over je kindje? Heb je tips of advies nodig, kom naar de inloopochtend van OuderWijzer. 

Emmi Pikler

Hierbij een mooi artikel over de visie van Emmi Pikler waar wij ook mee werken. Het artikel beschrijft op een duidelijke manier hoe wij naar kinderen kijken en op welke manier wij baby’s en kinderen benaderen. Er staan ook duidelijke bruikbare tips in om thuis uit te proberen en zo de wereld voor je kindje begrijpelijker en voorspelbaar te maken.

Voorleesplezier voor iedereen

Voorlezen is een leuke activiteit. Maar voorlezen is ook zo veel meer!
Zo leren kinderen sociale en emotionele vaardigheden, stimuleren we hun creativiteit én wordt hun taalontwikkeling geprikkeld.

Voorlezen gaat uiteraard het best in een taal die je zelf goed spreekt, je moedertaal. Via deze link vind je niet-Nederlandstalige boeken die wij regelmatig voorlezen aan onze kinderen. Zo kunnen jullie thuis in je moedertaal genieten van een fijn boek!

 

Wat is belangrijk bij opvoeden?

Opvoeden betekent dat je als ouder je kind begeleidt en steunt bij zijn of haar ontwikkeling. Zodat je kind iemand wordt die zelfstandig kan meedoen in de samenleving. Hoe doe je dat als ouder? En wat kun je verwachten in de ontwikkelingsfase waarin je kind nu zit?

In dit artikel wordt het per ontwikkelingsfase duidelijk omschreven.